Monday, May 26, 2014

KEBAIKAN BEKAM MENGIKUT PANDANGAN ISLAM
Assamulaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Tahukah anda bahawa amalan berbekam adalah satu keperluan dalam kehidupan seharian kita sekarang. Dewasa ini, kita terdedah dengan pelbagai penyakit yang menyebabkan kesejahteraan hidup ita terjejas. Faktor yang terbesar ialah berpunca daripada pemakanan kita yang kurang  berzat dan mengandungi pelbagai menambah perasa yang membahayakan kesihatan.

Tambahan alam sekitar yang tercemar dan gaya hidup yang tidak seimbang menyumbang kepada pengumpulan toksin dalam badan kita. Pakar-pakar kesihatan bertungkus lumus membuat ubat dan penawar untuk mengeluarkan toksin dalam badan. Seterusnya diambil peluang oleh ahli-ahli bisnes membuat pelbagai produk untuk menjana peluang keuntungan.

Namun kita lupa bahawa Nabi Muhammad saw telah mengajar kita tentang berbekam. Ada banyak hadis yang memperkatakan tentang amalan berbekam. Antaranya ialah;-
“Berbekamlah… jangan membiarkan darah yang berlebihan melimpah,maka ia akan membunuhmu.”
( Hadis riwayat Bukhari Muslim )
Mengikut kajian, selepas 3 bulan sel darah merah didalam tubuh kita akan mati, ia mengandungi lebihan asid urik, urea, toksin dan sel darah merah yang rosak, Sel darah kotor ini akan berkumpul dilapisan bawah kulit sebelum dikumuhkan.Sel darah ini akan digantikan oleh sel darah merah baru yang mengandungi Oksigen dan nutrient yang diperlukan oleh sel tubuh.

Sel darah yang rosak ( toksin) yang gagal dikumuhkan dan masih hadir dalam system aliran darah menyebabkan kapilari tersekat & tersumbat. Maka kesannya akan menganggu pelbagai sistem badan & kegagalan fungsi system limfa, ginjal, hati & akhirnya menyebabkan pelbagai penyakit kronik.
Rawatan yang terbaik adalah dengan berbekam! hanya semudah itu. Tidak perlu rawatan yang canggih-canggih dan mahal. Walaupun rawatan bekam adalah amalan kuno namun ia adalah saranan dari Rasululah saw. Tidak ada daripada Rasulullah saw perkara yang sia-sia.

Kini, ramai pakar perubatan dari barat telah mengakui kehebatan amalan berbekam. Justeru, kita sebagai umat Rasulullah saw perlulah lebih menghargai amalan ini.
Dengan mendalami ilmu berbekam, kita bukan sahaja dapat merawat diri sendiri dan keluarga, malah berpeluang menjana pendapatan sampingan atau utama. Malah ia adalah pekerjaan yang mulia.
Sebaik-baik hamba adalah jurubekam, ia membuang darah, melembutkan yang keras dan mencerahkan pandangan” Hadis Riwayat Tarmizi”
Namun, bagi kebanyakkan orang tidak mengetahui tentang berbekam. Mengikut kajian :-
  • Hanya 20 % umat Islam yang tahu tentang bekam
  • Hanya 10 % umat Islam yang pernah berbekam
Kebanyakkan orang keliru faedah berbekam dengan derma darah. Sebenarnya terlalu banyak perbezaan antara keduanya.


kursus bekam, kursus refleksologi

No comments:

Post a Comment